вівторок, 13 грудня 2022 р.

 

 «Лазер-шпигун»

Наприкінці 1940-х років радянський винахідник Лев Термен розробив пристрій, який дозволяв за допомогою пучка інфрачервоного випромінювання, спрямованого ззовні на вікно та відбитого на фотоприймач, підслуховувати розмову, яка відбувається у приміщенні. Через двадцять років на цьому принципі були створені «лазери-шпигуни» зі значно більшою дальністю дії. Один з таких пристроїв був продемонстрований у 1970 р. на виставці в Лондоні.

          Л. Термен створив у 1919 р. один із перших у світі електромузичних інструментів – терменвокс, який зробив його всесвітньо відомим. Терменвокс мав дві антени, в електромагнітному полі яких переміщення рук виконавця дозволяло змінювати висоту та гучність звуку (антени були ємностями коливальних контурів звукового генератора). Перебуваючи з 1928 по 1938 р. у США, концертами з використанням терменвоксу Термен заробив гроші на 99-річну аренду будинку в Нью-Йорку, де розмістилися радянські торгові представництва та спецслужби. Розробив сигналізацію для двох американських тюрем. 

    У 1938 р. Термен був відкликаний у СРСР та заарештований як ворог народу. З 1940 р. до кінця восьмирічного терміну ув’язнення працював разом з іншими «ворогами народу» у спеціальному  конструкторському бюро («шарашці») А. Туполева над створенням нових типів літаків. Наприкінці ув’язнення винайшов підслуховувальні пристрої, які багато років працювали у посольствах західних країн, за що був нагороджений Сталінською премією першого ступеня. У 1947 р. був реабілітований. 

    Охоронні системи сигналізації Термена були встановлені у Кремлі, Ермітажі та деяких західних музеях. Останні роки свого життя Л. Термен присвятив удосконаленню та популяризації терменвоксу.

1 коментар: