неділю, 2 жовтня 2022 р.

          Прокинувся того ранку від частих поштовхів вітру, від яких здригнулися шибки десь у коридорі. Подумалося - гроза. Але за хвилину нічну тишу розірвав знайомий з далеких 70-х, коли служив в авіаційному полку під Ангарськом, свист двох винищувачів, які низько пройшли над Києвом кудись у бік Борисполя. Зрозумів: це не вітер, це не гроза. Це ВІЙНА. 

            Залишу усі свої емоції для героїв роману "Дополненная реальность любви",  долі яких вимушений тепер трохи змінити. А тут нехай залишається тільки наука, кафедра та мої думки про освіту.

Лазер потужністю 3 петавати (1 петават = 1015 Вт), найпотужніший у США, готується відправити свої перші імпульси на експериментальну мішень в Мічиганському університеті.  Лазер дістав назву «Зевс» (ZEUS = Zetawatt-Equivalent Ultrashort pulse laser System – лазерна система генерації ультракоротких імпульсів з потужністю, еквівалентній  зетавату, 1 зетават = 1021 Вт). Зетават  - це не потужність самого лазерного випромінювання. Мішенями для лазерного променя будуть розігнані пучки електронів, які під впливом світла прискоряться і набудуть  потужності у декілька зетават. Це необхідно для досліджень у галузі фізики високих енергій, вивчення властивостей елементарних та субатомних частинок. Наприклад, за допомогою ZEUS можна буде змоделювати гарячу плазму навколо магнетарів, астрономічних об'єктів із дуже високою щільністю та активних ядер галактик.

Крім фундаментальних фізичних досліджень установка може нести прикладну функцію. Для рентгенографії м'яких тканин необхідна велика потужність випромінювання, що шкодить здоров'ю через високу сумарну поглинену дозу. Прискорені за допомогою установки електрони випускають потужне рентгенівське випромінювання, але протягом кількох мільярдних часток секунди. Таким чином, за допомогою такого джерела рентгенівського випромінювання можна буде отримувати якісні знімки з невеликою сумарною дозою опромінення, поглиненого об'єктом.

До речі, більш потужною, ніж американська, є китайська установка  SULF (13 петават), запущена у 2020 р.

x

Немає коментарів:

Дописати коментар